Oświadczenie Fundacji Wiara i Tęcza wobec postępowania w sprawie ks. bpa Szymona Niemca

Stanowczo apelujemy i żądamy umorzenia zarzutów przedstawionych księdzu biskupowi Szymonowi Niemcowi w dniu 28.10.2019, podczas przesłuchania na Komendzie Policji w Warszawie.

Zarzuty te dotyczą obrazy uczuć religijnych osób, które uznały, że ks. bp Szymon Niemiec dokonał profanacji mszy świętej rytu rzymskokatolickiego.

Dnia 08.06.2019, jak co roku od 10 lat, ks. bp Szymon Niemiec odprawił ekumeniczne nabożeństwo eucharystyczne przed Paradą Równości w Warszawie. Miejscem wydarzenia był namiot Miasteczka Równości. W nabożeństwie wzięło udział około 20 osób.

Szymon Niemiec jest księdzem starokatolickim i został konsekrowany na biskupa w 2012 roku przez arcybiskupa metropolitę Zjednoczonego Ekumenicznego Kościoła Katolickiego Terrego Flynn’a.

Część osób z Wiary i Tęczy ma kontakt z Szymonem Niemcem od 2010 roku. Odprawiane przez niego nabożeństwa były zawsze gościnne i otwarte dla wszystkich, którzy chcieli się razem modlić. Wszyscy zainteresowani mogli i mogą nadal korzystać z jego opieki duszpasterskiej.

Brał on udział jako jeden z duszpasterzy w ważnych wydarzeniach ekumenicznych organizowanych lub współorganizowanych przez Wiarę i Tęczę. Wśród nich była Przystań Pielgrzymów LGBT w Krakowie w 2016 roku podczas Światowych Dni Młodzieży oraz konferencja Europejskiego Forum Chrześcijańskich Grup LGBT (EuroForum) w Gdańsku w 2017 roku. EuroForum to parasolowa organizacja, zrzeszająca czterdzieści kilka grup i organizacji chrześcijan LGBT z całej Europy. Wiara i Tęcza należy do EuroForum od 2011 roku. Ksiądz biskup Szymon Niemiec wielokrotnie brał udział w pracach tej międzynarodowej organizacji.

Osoby, które brały udział w nabożeństwach, modlitwach i innych religijnych wydarzeniach prowadzonych przez księdza biskupa Szymona Niemca, świadczą o jego pobożności i duszpasterskim zaangażowaniu.

Postawione księdzu biskupowi Szymonowi Niemcowi zarzuty oraz trwająca od czerwca 2019 roku nagonka godzą w prawo do wolności religijnej i wolności wyznania, gwarantowane przez Konstytucję Rzeczypospolitej Polskiej. Nagonka ta jest również haniebnie wykorzystywana do straszenia ludzi w Polsce rzekomymi zagrożeniami ze strony społeczności LGBT (lesbijek, gejów, osób biseksualnych i transpłciowych), jednocześnie narażając tę społeczność na narastającą falę przemocy.

Autorzy nagonki perfidnie wykorzystują dość powszechny w Polsce brak wiedzy na temat istnienia oraz praw kościołów mniejszościowych – innych niż dominujący Kościół rzymskokatolicki. Tym bardziej dramatyczne i godne ubolewania jest zachowanie tych duchownych Kościoła rzymskokatolickiego, którzy publicznie powtarzają oskarżenia wobec ks. bpa Szymona Niemca. Jest to szerzenie oszczerstw i podżeganie do nienawiści.

Jeszcze raz apelujemy o umorzenie postępowania przeciwko Szymonowi Niemcowi i osobom podejrzanym wraz z nim o czyn z art. 196 Kodeksu karnego.

Kontakt dla mediów: fundacja@wiaraitecza.pl